Blijf financieel gezond en voorkom schulden

Iedereen ziet wel eens een rekening over het hoofd. Dat lost u wel op als er een herinnering komt. Maar als u meerdere betalingsachterstanden heeft, kan er een structureel schuldenprobleem ontstaan. Hoe voorkomt u financiële problemen?

Het zijn niet alleen mensen met een kleine beurs die in de schulden komen. Ook mensen met een goed salaris kunnen rood staan, betalingsachterstanden en oplopende incassokosten tot problemen leiden. Hoe voorkomt u schulden?

Zorg voor overzicht
Overzicht van uw inkomsten en uitgaven is de belangrijkste stap naar gezonde financiën. Alleen dan kunt u zien of u te veel uitgeeft en waaraan. Maak daarom een lijstje van uw vaste lasten en vergeet niet om ook de lasten mee te nemen die u niet maandelijks betaalt. De gemeentelijke en de waterschapsheffingen bijvoorbeeld en abonnementen die per jaar verlengd worden. Om erachter te komen wat u zoal uitgeeft aan variabele lasten, houdt u een paar maanden een kasboek bij. Schrijf alle uitgaven eerlijk op, ook dat kopje koffie op het terras, de collectant aan de deur en dat tijdschrift bij de kiosk. Hoeveel geeft u uit per week? En per maand?

Tel ook op hoe hoog uw inkomsten zijn: uw salaris, maar ook de kinderbijslag, zorgtoeslag, vakantiegeld en dergelijke. En trek dan de conclusie: zijn uw inkomsten en uitgaven in balans?
Twee rekeningen
Als u te veel uitgeeft aan zaken die niet nodig zijn, komt u in de problemen met uw vaste lasten. Het kan daarom helpen om gescheiden rekeningen te hebben. Op de ene stort u iedere maand voldoende geld om uw vaste lasten van te betalen. De andere rekening is dan voor uw variabele uitgaven. En voor dat potje geldt: op = op.
Leg een buffer aan
Er kunnen altijd onverwachte uitgaven komen, bijvoorbeeld voor een nieuwe wasmachine of een reparatie aan de auto. Als u een buffer aanlegt, hoeft u zich daar geen zorgen over te maken. Vanuit die reserve kunt u ook leuke uitgaven zoals de vakantie betalen. Zoekt u een goede spaarmethode? Vraag ons dan om advies.
Bezuinig
Als u meer uitgeeft dan er binnenkomt, doet u er goed aan om te bezuinigen. Heeft u echt twee auto’s nodig? Kunt u stoppen met roken? Ook uw verzekeringen kunnen misschien voordeliger. Neem contact op met ons kantoor om ons te laten berekenen waar u voordeliger uit kunt zijn.
Grijp direct in
Heeft u een betalingsachterstand die u niet kunt oplossen? Wacht dan niet af, maar trek direct aan de bel en tref een betalingsregeling. Dreigen de schulden u boven het hoofd te groeien? Kijk dan voor tips op zelfjeschuldenregelen.nl.