Koester uw oldtimer en verzeker hem goed

Je ziet ze steeds vaker op de weg: oldtimers. De gestegen populariteit hangt onder meer samen met het belastingvoordeel dat berijders van deze klassieke auto hebben. Maar het bezit van een oldtimer heeft ook nadelen.

Sommige mensen kiezen uit liefhebberij voor een oldtimer, anderen rijden in een oude auto omdat dat goedkoper zou zijn. U kunt inderdaad besparen op de wegenbelasting en de verzekeringskosten. Maar of u inderdaad voordeliger uit bent, moet blijken.

Geen of minder wegenbelasting
U heeft een oldtimer als uw auto ouder is dan 25 jaar. Is uw auto ouder dan 40 jaar? Dan hoeft u geen wegenbelasting te betalen. Is de auto tussen de 26 en 40 jaar oud en rijdt hij uitsluitend op benzine? Dan betaalt u een kwart van de wegenbelasting met een maximum van 123 euro per jaar. De voorwaarde is dan wel dat u in de maanden december, januari en februari niet met de auto rijdt en dat u voor die periode het kenteken laat schorsen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Wel mag u voor een APK-keuring naar het keuringsstation rijden.

Onderhoudskosten kunnen oplopen
Dat u geen of weinig wegenbelasting betaalt, is een leuk voordeel. Maar staar u daar niet blind op, want er zitten ook financiële nadelen aan het bezit van een oldtimer. Ten eerste bent u vaak meer kwijt aan het onderhoud van de auto. Als u ervan houdt om zelf te sleutelen en zelfs om die reden de oldtimer heeft aangeschaft, is dat probleem veel kleiner. Moet u keer op keer naar de garage omdat er weer iets mis is en duren reparaties lang omdat reserveonderdelen lastig te vinden zijn? Dan is het misschien toch tijd voor een andere auto.

Meer brandstof nodig
Een ander nadeel van een oldtimer is het brandstofverbruik. Oude auto’s slurpen nu eenmaal meer brandstof dan moderne. Als u veel met uw auto op pad bent, bent u met een oldtimer waarschijnlijk duur uit. De kosten wegen dan niet op tegen het voordeel van de niet verschuldigde wegenbelasting.

Verzekering is nodig
In Nederland moet ieder voertuig minstens WA verzekerd zijn, dus ook uw oldtimer. Daarnaast kunt u een beperkt of volledig cascoverzekering afsluiten voor schade aan de oldtimer zelf. De oldtimerverzekering kan goedkoper zijn dan een autoverzekering, maar u moet vaak aan strenge voorwaarden voldoen voor u geaccepteerd wordt. Die voorwaarden verschillen per verzekeraar. Wilt u weten waar en hoe u uw dierbare oldtimer goed kunt verzekeren? Neem dan contact op met ons kantoor voor een onafhankelijk advies.